UMATYA MERKEZÎ SİSTEM SINAV YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç

Bu Yönergenin amacı, merkezî sistemle yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

Bu Yönerge, Umatya Yayıncılık ve Sınav merkezî sistemle yapılacak sınavların usul ve esaslarını, sınav kurul ve komisyonlarının oluşumu ile sınav görevlilerinin nitelik ve sorumluluklarını kapsar.

Dayanak

Millî Eğitim Bakanlığı genel ve özel amaçlarına 24/03/2016 tarihli 6698 sayılı kişisel verilerin korunması, İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatlarına aykırılık göstermeden uygulama.

Merkezî Sistem Sınavlarının Esasları

Sınavlardan önce yapılacak iş ve işlemler aşağıda belirtilen esaslara göre gerçekleştirilir:

1) Merkezi sistem sınavlarında çoktan seçmeli sorular kullanılır.

2) Sınav sorularının hazırlanmasında bilimsellik esastır. Sorular, alanında uzman ve/veya test sorusu hazırlama konusunda eğitim almış ya da bu konuda hizmet içi eğitime tabi tutulmuş öğretmenler veya uzmanlar tarafından hazırlanır.

3) Sınav ücreti kurum veya kuruluş tarafından belirtilen süreler içerisinde, gireceği sınavın hesabına yatırır. Süresi içerisinde sınav ücretinin yatırılmaması durumunda adayın sınav talebi işleme alınmaz.

4) Aday, sınav başvurusunu usulüne uygun ve belirlenen sürelerde eksiksiz ve hatasız olarak yapar. Süresi içerisinde sınav başvurusunun yapılmaması durumunda adayın sınav talebi işleme alınmaz.

5) Yapılacak sınavda aday başvuru listesinde isimleri yer alan adayların dışındaki başvuruların alınmaması gerektiği durumda başvuruyu alan birim gerekli tedbirleri alır.

6) Aday, başvuru işlemleri sırasında beyan ettiği bilgiler esas alınarak sınava alınır. Sınava gireceği grup ve/ veya alan, sınavda alacağı özel hizmet durumu, adres, kimlik ve benzeri bilgilerin hatalı ve/veya eksik girişinden aday sorumludur.

7) Sınav güvenlik önlemlerinin alınmasından kurum ve kuruluşlar sorumludur.

8) Soru kitapçıkları fiziki bakımdan güvenliği sağlanmış olmalı.

9) Soru kitapçıkları ve cevap kâğıtlarının dağıtımı ve toplanmasında çantaları ile poşetleri kullanılır.

10) Sınavlar esnasında yapılacak iş ve işlemler aşağıda belirtilen esaslara göre gerçekleştirilir:

  • Sınav, yurt içi merkezlerinde Türkiye saatiyle aynı anda başlar, protokol veya kılavuzda belirlenen sınav süresi sonunda tamamlanır.
  • Aday, üzerinde adı, soyadı ve T.C. kimlik numarasının yazılı bulunduğu sınav giriş belgesinde belirtilen sınav merkezi, okul veya bina, salon ve sırada sınava girer.
  • Saat, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar ve kulaklık ve benzeri eşyalar ile her türlü elektronik ve/veya mekanik cihazlarla giremez. Bu şekilde sınava girmiş adayların sınavları geçersiz sayılır.
  • Sınav başlamadan önce sınavda uyulması gereken başlıca kurallar ve gerekli açıklamalar salon görevlilerince yapılır. Bölge Sınav Koordinasyon Kurulunun Oluşumu ve Görevleri

11) Bölge sınav koordinasyon kurulu, çok merkezli sınavlarda büyükşehir statüsündeki illere bağlı ilçeler de dâhil olmak üzere sınav yapılan merkezlerde Umatya Sınav Merkezine bildirilir.

12) Sınav görevlilerinin, görevlerini gösterir yaka kartının sınav süresince görevlilerin üzerinde görünür şekilde bulunmasını sağlar.

13) Görevin gerektirdiği nitelikte bilgi, tecrübe ve temsil kabiliyetine sahip olmak.

14) Kurum temsilcisi aşağıdaki görevleri yürütür:

  • Aynı sınav bölgesinde birden fazla kurum temsilcisi görevlendirilmesi hâlinde, kadro unvanı yüksek veya hizmet süresi fazla olan bir kurum temsilcisi toplantılarda koordinatör olarak görevlendirilir. Sınav bölgesinde ilçelerin fazla olması durumunda ilçe dağılımı Genel Müdürlük veya koordinatör tarafından yapılır.
  • Sınav gününden en az bir gün önce görevlendirildiği il veya ilçede hazır bulunarak bölge sınav yürütme komisyonunun yapacağı toplantıya katılır.
  • Sınav günü sınav evrakının muhafaza edildiği yerin güvenliğini kontrol eder, sınav evrakının sınav okul veya binalarına sevkiyatında hazır bulunur.
  • Sınavın usulüne uygun yapılıp yapılmadığını takip için sınav binalarını kontrol eder, gerektiğinde salonlara girerek sınav uygulamasına ilişkin ayrıntıları ve adayların kimliklerini inceler. Sınav uygulaması esnasında sınavın usul ve esaslarına aykırı bir durum tespit etmesi hâlinde sınav görevlilerinden konu hakkında tutanak düzenlenmesini talep eder. Düzenlenmemesi hâlinde bina sınav komisyonunca tutanak düzenlenmesini sağlar ve durumu Genel Müdürlüğe vereceği raporunda belirtir.
  • Sınav bitiminde, sınav güvenlik kutu veya çantalarının bölge sınav yürütme komisyonuna tesliminde hazır bulunur.
  • Koordinatör veya kurum temsilcileri sınavla ilgili değerlendirme raporu düzenler ve katıldığı toplantılara ait tutanakları da ekleyerek görevinin sona ermesinden en geç üç iş günü içinde Genel Müdürlüğe teslim eder.

15) Aşağıdaki hâllerde adayın sınavı geçersiz sayılır:

  • Başvuru şartlarını taşımadığı hâlde sınava girilmesi,
  • Cevap kâğıdının sınav sonrası sınav güvenlik poşetinden çıkmaması,
  • Kopya çekildiğinin salon görevlilerince tutanakla tespit edilmesi,
  • İlkokul ve ortaokul düzeyindeki örgün eğitime devam eden adaylar için yapılan sınavlar hariç, adaylara ait cevap kâğıdının değerlendirilmesi esnasında bilgisayar ortamında yapılan kopya analizlerinde sistemin ikili ve/veya toplu kopya taraması sonucunda kopya tespit edilmesi, Sınav Maliyetleri

16) Bu Yönergeye göre yapılacak sınavlara ilişkin maliyetler yükleniciye aittir. Sınavlarda Ücret İadesi

17) Adaylardan sınav ücretini yatırıp sınav başvurusunu yapmayan ya da yanlış yatırılan ücretlere dair adaylara ücret iadesi yapılır. Ücretlerin iadeleri, Döner Sermaye İşletmesi tarafından adaylardan herhangi bir başvuru talep etmeksizin geçerli mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılır. Ancak, kurumun eksik ve/veya hatalı işlemine dayanmayan nedenlerle sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan aday veya kurumların sınava ait ücret iadesi ile ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmaz.